Naudingi straipsniai
Jūsų sveikatai surinkome naudingus straipsnius apie maistą ir tinkamą mitybą.
Skaityti straipsnius
Produktų laikymas
Kad maistas išliktų šviežias ir
naudingas, jį būtina tinkamai
laikyti.
Kaip laikyti produktus

Kukurūzų aliejus: sudėtis, naudingos savybės ir kontraindikacijos

Sveika mityba pastaraisiais metais tampa vis populiaresnė, o žmonės domisi, kokie produktai yra vertingi ir saugūs organizmui. Kukurūzų aliejus – vienas iš prieinamų mums įprasto saulėgrąžų aliejaus pakaitalų. Jis naudingas vaikams, pagyvenusiems žmonėms, lieknėjantiems ir sportininkams.



Kaip gaminamas kukurūzų aliejus

Kukurūzai – visai neriebus javų atstovas, todėl iš pirmo žvilgsnio sunku įsivaizduoti, kaip gaminamas kukurūzų aliejus. Produktas gaunamas be atliekų gamyboje iš grūdų gemalų dalies, o iš kitų komponentų išgaunamas krakmolas, miltai ir melasa.

Kukurūzų aliejaus nauda ir žala

Kukurūzų aliejus gaminamas dviem būdais: sausai, atskiriant grūdo šerdį, ir šlapiai, kai apdorojama naudojant skystį. Pirmuoju atveju į aliejų įmaišomas krakmolas, bet jis gaunamas kokybiškesnis. Pats aliejus gaunamas klasikiniu šalto spaudimo metodu, todėl produkte išlieka daug vitaminų, antioksidantų ir biologiškai aktyvių medžiagų.

Rūšys

Kukurūzų aliejų galima rasti kelių variantų: nerafinuotas ir rafinuotas, kuris savo ruožtu gali būti dezodoruotas arba ne. Bekvapis aliejus su maksimaliu valymu rekomenduojamas kūdikių maistui, nes tai lengviausia produkto rūšis, įsisavinama net mažylio organizmo.

Parduodant dažniausiai būna aliejus su žymėjimu D – vaikų ir dietiniam maistui, taip pat P – naudojamas maisto pramonėje ir viešajame maitinime. Kiti ekstrakto tipai paprastai nėra plačiai prieinami, o naudojami margarino gamyboje ir techninėms reikmėms.

Kuo skiriasi nuo saulėgrąžų

Pagrindiniu kukurūzų aliejaus skirtumu nuo saulėgrąžų galima laikyti jo lengvą tekstūrą ir visišką įsisavinimą organizme. Būtent kukurūzų aliejų rekomenduojama įtraukti į vaikų ir klinikinę mitybą esant jautriai, silpnai ar dar neišsivysčiusiai virškinimo sistemai. Kukurūzų aliejus beveik neapkrauna kepenų ir tulžies pūslės, kaip tai vyksta su alyvuogių ir juo labiau saulėgrąžų aliejais.

Dar vienas skirtumas – cholesterolio junginių nebuvimas. Rafinuotas ir nedezodoruotas aliejus išlaiko malonų saldoką kvapą ir švelnią spalvą.

Kuris aliejus naudingesnis: kukurūzų ar saulėgrąžų

Kukurūzų aliejus yra turtingas vitaminu E ir kitų mikroelementų kompleksu, kurie lengvai įsigeria į odą, todėl jis tampa puikiu pagrindu kosmetiniams losjonams ir balzamams, gydomiesiems tepalams ir apsaugos nuo saulės priemonėms. Nors saulėgrąžų aliejuje šio vitamino yra daugiau, daugelis blogiau priima jo struktūrą, o kukurūzų aliejus yra lengvai įsisavinamas.

Taip pat kukurūzai yra unikalūs dėl didelio organizmui reikalingo aukso kiekio. Daugumoje kitų produktų, įskaitant aliejus, šio mikroelemento nėra.

Saulėgrąžų aliejus užtikrina pilnesnį sotumą ir, tikėtina, efektyviau palaiko organizmo jėgas žiemos laikotarpiu. Tačiau saulėgrąžų aliejus yra daug ilgiau perdirbamas, gali būti sunkus virškinimo sistemai ir sukelti rėmenį.

Kukurūzų aliejus yra itin lengvas ir greitai virškinamas, todėl tinkamas vartoti karštyje. Kukurūzų aliejus dažnai naudojamas sergant virškinimo trakto ligomis, nes jis neapkrauna kasos ir kepenų bei reikalauja mažiau pastangų jo skaidymui.

Mityboje geriausia kaitalioti keletą aliejaus rūšių – tuomet meniu bus visavertis ir sveikas.

Vaizdo įrašas: Koks augalinis aliejus yra naudingiausias? Išskleisti

Sudėtis ir kalorijų kiekis

Kukurūzų aliejus gausus naudingųjų sočiųjų ir nesočiųjų riebalų, kurie padeda efektyviai įsisavinti vitaminus, maitina smegenis ir audinius, užtikrina normalią medžiagų apykaitą, plaukų ir nagų sveikatą, puikų regėjimą, stiprina organizmo apsaugines jėgas.

Mokslininkai įrodė, kad kukurūzų aliejus gali apsaugoti DNR struktūrą nuo mutacijų, o tai yra neginčijamas jo pranašumas prieš kitus augalinius riebalus. Nuolatinis tokio produkto vartojimas saugos organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir neigiamų išorinių veiksnių, padedant ilgam išsaugoti sveikatą ir jaunystę.

Į aliejaus sudėtį įeina:

  • E grupės vitaminai (kai kurie rodikliai – 2 kartus didesni nei alyvuogių aliejuje);
  • vitaminas K;
  • sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų rūgštys;
  • omega-3 ir 6 kompleksai;
  • lecitinas;
  • natris, geležis, fosforas, chromas, jodas.

Didelis fosforo junginių, savo struktūra panašių į riebalus, kiekis leidžia palaikyti sveikatą neapkraunant virškinimo.

Kukurūzų aliejaus sudėtis nėra turtingiausia tarp augalinių produktų. Maistine verte jis nusileidžia kai kuriems riešutams ir grūdinėms kultūroms, tačiau kukurūzų spaudimo ypatybė yra didžiausias jo lengvumas. Iš kukurūzų aliejaus organizmas gali įsisavinti daugiau naudingų medžiagų nei iš riebesnės žaliavos.

Kukurūzų aliejaus kaloringumas – 899 kcal 100 g, tačiau šis rodiklis gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo produkto sudėties grynumo. Aliejų galima vartoti mažomis porcijomis – 1–5 šaukštus per dieną be žalos sveikatai.

Naudingos kukurūzų aliejaus savybės

Bendroji nauda

Auksinę emulsiją jau seniai pripažino tiek liaudies, tiek tradicinė medicina. Naudingosios aliejaus savybės atsiskleidžia maiste ir išoriniu būdu.

Naudingos kukurūzų aliejaus savybės

  1. Produktas skatina bėrimų, alergijų, nudegimų gijimą, uždegiminių procesų mažinimą. Jis naudojamas net sąnarių masažui.
  2. Aliejus skatina tulžies išsiskyrimą ir normalizuoja rūgštingumą skrandyje. Jis skatina riebalų apykaitą, todėl padeda numesti svorio ir išlaikyti sveikatą mitybos trūkumo laikotarpiais.
  3. Taip pat produktas normalizuoja žarnyno mikroflorą, šalina atliekas, turi lengvą vidurius laisvinantį poveikį, padeda išvengti hemorojaus.
  4. Kukurūzų aliejus stiprina organizmą, padeda įsisavinti fosforą, daro plaukus ir nagus tvirtus.
  5. Priemonė apsaugo nuo saulės, užkerta kelią odos senėjimui ir drėgmės praradimui, palaiko normalų vandens balansą organizme.
  6. Jo sudėtyje esantis vitaminas K reguliuoja normalų kraujo krešėjimą.
  7. Taip pat aliejus palaiko normalią smegenų veiklą, dalyvauja reguliuojant normalią kūno temperatūrą ir kraujospūdį.
  8. Netgi paprastas aliejaus vartojimas maiste padeda jaustis gerai ir išlaikyti jaunystę bei energiją.

Moterims

Moterys labiausiai vertina aliejaus jauninančias ir antioksidacines savybes dėl didelio tokoferolių kiekio. Kukurūzų ekstraktas drėkina odą, padeda mažinti uždegimus ir greitai regeneruoti audinius, šalina smulkias raukšleles ir suglebusią išvaizdą.

Jis taip pat svarbiai dalyvauja riebalų skaidymo ir įsisavinimo procese, skatina medžiagų apykaitą, palaiko imuninę sistemą. Todėl kukurūzų aliejaus vartojimas padeda moterims išlaikyti lieknumą, gerą savijautą ir grožį. Toks produktas padės susidoroti su hormoniniais sutrikimais, normalizuoti sutrikusį moters ciklą, sumažinti sunkius menopauzės simptomus, padidinti komfortiško nėštumo tikimybę.

Kukurūzų aliejus maitina nagus ir plaukus, padarydamas juos elastingus ir blizgančius. Jis veiksmingai padeda gydyti įbrėžimus, šalinti odos pleiskanojimą. Kosmetologai rekomenduoja juo tepti blakstienas ir antakius normaliam jų augimui. Esant saulės nudegimams, perkaitimui, pakanka odą patepti aliejumi. Taip pat galima įlašinti kelis lašus alijošiaus ekstrakto – karštis nurims, o oda atsigaus.

Vyrams

Vitaminas E ir kiti kukurūzų aliejuje esantys komponentai daro jį naudingą lytinei sferai. Jis apsaugo jautrius audinius, padeda normalizuoti hormonų pusiausvyrą. Vyrams tai reiškia nuotaikos normalizavimą, fizinės ištvermės ir lytinės galios didinimą.

Esant pleiskanoms, kukurūzų aliejus įtrinamas į šaknis. Tai skatina normalų plaukų augimą ir drėkina galvos odą. Naudinga vartoti produktą tulžies pūslės veiklai skatinti ir virškinimo procesams sustiprinti, kepenų sveikatai palaikyti.

Esant poreikiui pridėti riebalų į sportininkų dietinius kokteilius, kukurūzų aliejus bus lengviau įsisavinamas organizmo ir netrukdys treniruotėms.

Nėštumo metu

Nėščioms moterims rekomenduojama vartoti būtent kukurūzų aliejų, nes jis skatina sveiko vaisiaus vystymąsi, greitą maisto įsisavinimą, mažina patinimus. Produktas turi lengvą vidurius laisvinantį poveikį ir padeda organizmui šalinti toksinus.

Nėštumo metu labai svarbu palaikyti hormonų pusiausvyrą ir stebėti imunitetą. Kukurūzų aliejus kartu su kitais produktais padeda spręsti šias užduotis. Kukurūzų ekstraktas bus geriausias priedas organizmo palaikymui, jo paruošimui nėštumui ir atsistatymui po gimdymo. Be to, aliejus nesukelia alergijos.

Vaizdo įrašas: kaip tinkamai maitintis nėštumo metu Išskleisti

Žindymo laikotarpiu

Nerafinuotas kukurūzų aliejus gali pagerinti pieno skonį ir palengvinti gerą moters savijautą laktacijos metu. Po nėštumo kūnui reikia atsigauti, o ekstraktas padeda tuo. Masažo tikslais galima naudoti priemonę strijoms atsikratyti ir audiniams atjauninti.

Vaikams

Vaikų mityboje fosforo turtingas aliejus bus naudingas jauno organizmo kaulų sistemai. Dar nesutvirtėjęs virškinimo traktas jį lengvai įsisavins. Kukurūzų aliejus palaiko normalią kraujo sudėtį ir užtikrina greitą ląstelių atsinaujinimą, o tai skatina kūdikio vystymąsi.

Kukurūzų aliejus įvedamas į racioną jau nuo 3 metų amžiaus, stebint, kad vaikas neturėtų alergijos. Įdomu, kad kukurūzų aliejus gerai pakeičia pieno produktus, jei vaikas turi pieno baltymų ar laktozės netoleravimą.

Metant svorį

Šiuolaikinė dietologija tvirtina, kad atsisakyti riebalų racione negalima. Būtent dėl jų organizmas išlieka žvalus ir stiprus. Riebalai racione metant svorį leidžia išsaugoti odos, plaukų sveikatą, sureguliuoti normalius virškinimo procesus, smegenų veiklą, imuninį ir hormoninį foną. Todėl iš daugelio kitų augalinių aliejų pirmenybė teikiama kukurūzų – jis greitai virškinamas organizmo, padeda pasiimti iš maisto visa, kas reikalinga, skatina pertekliaus pašalinimą, stimuliuoja riebalų apykaitą, padeda deginti sukauptą sluoksnį.

Aliejus palaiko organizmą tonusu net ir nesant kai kurių svarbių elementų, padeda padidinti ištvermę, „apgauna“ alkio jausmą, sotindamas vien savo kvapu.

Laikantis dietų, vaikų mityboje ir nėštumo metu geriau naudoti nerafinuotą gryną aliejų, nes jame išlieka visi naudingi elementai. Visiškai išvalytas produktas gali kelti organizmui tokią pačią grėsmę kaip ir kiti aliejai – perteklinės kalorijos figūrai ir sunkumas skrandyje.

Kukurūzų aliejus medicinoje

Medikai ir dietologai padarė išvadą, kad kukurūzų aliejumi galima pakeisti sunkesnius augalinius riebalus pacientų racione. Vitaminu E turtingas kukurūzų aliejus labai lengvai apgaubia maisto takus, neapkrauna vidaus organų darbo ir padeda mažinti uždegimus bei gydyti audinius.

Kukurūzų aliejus medicinoje

Kukurūzų aliejų įveda į sergančiųjų ir reabilitacijoje esančių pacientų racioną. Tokių žmonių meniu turi būti augalinių riebalų, o iš visų prieinamų aliejų – būtent kukurūzų laikomas lengviausiu ir nekenksmingiausiu.

Be to, produktas naudojamas kaip pagrindinis komponentas kuriant vitaminų kapsules, masažo ir trynimo mišinius, gydomąsias esencijas. Lengvas aliejus greitai įsigeria į odą arba absorbuojamas per gleivines į kraują.

Sergant cukriniu diabetu

Visiems, kurių diabetas pasireiškia su komplikacijomis, rekomenduojama vartoti naudingą kukurūzų aliejų bei produktus su Omega-3 kompleksais, siekiant sustiprinti kraujagyslių sieneles, sumažinti uždegimą ir normalizuoti hormoninę pusiausvyrą. Aliejus švelniai atkuria organizmą ir palaiko jį tonusu. Žinoma, jį reikia vartoti dozuotai, kad jis veiktų organizmo labui, o ne pakenktų.

Naudinga natūralaus nerafinuoto produkto sudėtis padeda kontroliuoti cukrų, užkerta kelią aterosklerozės vystymuisi, skatina perteklinio riebalų deginimą ir medžiagų apykaitos normalizavimą.

Sergant pankreatitu

Lengvas ir tokoferolais turtingas aliejus yra tinkamiausias pacientams, sergantiems lėtiniu pankreatitu. Iš visų augalinių riebalų verta rinktis būtent jį. Kadangi visiškai pašalinti aliejų iš raciono negalima, sergantiesiems lėtiniu kasos uždegimu geriau rinktis švelnų aliejų, kuris padeda atkurti pažeistus audinius. Aliejus palaipsniui dedamas į košes ir tyreles, neriebius pieno produktus, daržoves ir vaisius.

Dietą ir dozes nustatoma kartu su gydytoju, remiantis klinikiniu vaizdu. Aliejuje esantis lecitinas padeda palaikyti normalią kraujo sudėtį, kontroliuoti cukrų ir cholesterolį, neleidžia vystytis patologijoms.

Sergant gastritu

Teigiamą poveikį produktas gali turėti ir sergant gastritu, padėdamas sumažinti nemalonius simptomus, deginimo pojūtį, rėmenį, diskomfortą. Kukurūzų aliejus skaidomas daug lengviau, nereikalaujant sudėtingų fermentų. Tokio produkto įtraukimas į racioną leis neatimti iš organizmo visko, kas būtina ligos metu.

Esant vidurių užkietėjimui

Aliejus geriamas siekiant normalizuoti išmatų ir tuštinimosi režimą. Jis natūraliai stimuliuoja peristaltiką, šalina atliekas, turi lengvą vidurius laisvinantį poveikį, sulaiko vandenį, dėl ko išmatos suminkštėja. Priešuždegiminiai aliejaus komponentai padės išvengti hemorojaus išsivystymo.

Dėl dalyvavimo riebalų apykaitoje aliejus gali užkirsti kelią atliekų nusėdimui, todėl reguliarus jo vartojimas turi valomąjį poveikį.

Kepenims

Kukurūzų aliejus pasižymi regeneracinėmis savybėmis ir padeda išvalyti bei atkurti kepenų ląsteles. Jis sumažina organo apkrovą, nereikalaudamas papildomų išteklių savo perdirbimui. Be to, kukurūzų gemalų ekstraktas stimuliuoja tulžies pūslės veiklą ir tulžies nutekėjimą. Nerekomenduojama vartoti aliejaus sergant tulžies akmenlige, kad neišprovokuotų kietų nuosėdų judėjimo.

Kaip vartoti kukurūzų aliejų gydymo tikslais

Bendram organizmo sveikatinimui ir stiprinimui specialistai rekomenduoja nevalgius vartoti po 1 arbatinį šaukštelį kukurūzų aliejaus per dieną kursais. Jei produktas derinamas su kitais naudingais komponentais, orientuojamasi į pagrindinių veikliųjų medžiagų – sulčių ir žolelių eterinių aliejų, žievės ir kitų komponentų – dozę.

Aliejus rekomenduojamas sąnarių gijimui ir atjauninimui – tiek trynimų ir jauninančių masažų pavidalu, tiek viduje (nevalgius).

Jis geriamas siekiant padidinti vaisingumą ir paruošti organizmą nėštumui, stiprinti imunitetą po ištinkančių išsekiančių ligų, atstatyti jėgas ir normalų virškinimą. Plaukų slinkimo laikotarpiu, šalčiuose, sergant avitaminoze toks produktas bus gera parama, tačiau jį verta vartoti kartu su kitais gydomaisiais užpilais ir aliejais.

Kukurūzų aliejus kosmetologijoje

Kukurūzų aliejus yra geriausių lengvų bazinių priemonių kosmetikos gamybai viršūnėje ir plačiai naudojamas pramoniniu mastu. Produkto pagrindu lengvai galima gaminti ir namų priemones – nuo plaukų balzamų ir stiprinančių nagų aliejų iki kremų ir losjonų veidui.

Kukurūzų aliejus kosmetologijoje

Kukurūzų aliejuje lengvai tirpsta kiti komponentai, tarp jų svarbūs vitaminai, kuriuos oda, plaukai ir nagai patogiau įsisavina tokia forma. Be to, produktas yra naudingas pats savaime. Jis maksimaliai drėkina odą, grąžindamas jai elastingumą ir sveiką spindesį. Kukurūzų aliejus yra vienas pagrindinių komponentų, grąžinančių patrauklią veido spalvą ir šalinančių odos ar plaukų nuovargio simptomus.

Lengvas aliejus idealiai tinka plaukų ir nagų maitinimui – jis visiškai įsigeria į ląstelių struktūrą, nepalikdamas sunkios plėvelės paviršiuje, suteikia blizgesio. Jis užpildo pažeistas vietas, paleidžia ląstelių regeneracijos procesus.

Aliejus veiksmingas kovojant su vytimu ir senėjimu. Jis grąžina dangoms elastingumą ir tamprumą, apsaugo odą nuo neigiamo ultravioletinių spindulių poveikio ir neigiamų veiksnių.

Vienas iš lengvo kukurūzų aliejaus pranašumų prieš alternatyvius augalinius riebalus – jo suderinamumas su bet kokiu odos tipu. Dėl savo plonos tekstūros jis nepersotina, o tik maitina riebią odą, padeda atstatyti odos sekrecijos pusiausvyrą.

Veidui

  1. Norint pašalinti pleiskanojimą, suglebimą ir nuovargio požymius, pašalinti dirginimą, galima natūraliu kukurūzų aliejumi nuvalyti veidą kaip losjonu 2–3 kartus per dieną 2 savaites.
  2. Taip pat priemonė naudojama kaip švelnus makiažo valiklis. Pakanka užtepti šiek tiek emulsijos ant vatos diskelio – tušas ir tonas lengvai pasišalins kartu su dulkėmis ir nešvarumais, valydami odą. Žinoma, po to reikia naudoti prausimo putas.
  3. Namines veido kaukes galima gaminti kukurūzų ar alyvuogių aliejaus pagrindu. Jose gerai atskleidžia savo veikimą eteriniai ekstraktai ir augalinės tyrės. Kukurūzų aliejus padės kovoti su riebia oda – pakanka jame atskiesti kelis lašus bergamočių ar greipfrutų aliejaus ir pridėti valantį komponentą, pavyzdžiui, alavijo minkštimą.

Tai naudinga žinoti! Kukurūzų aliejus atkuria kaklo, krūtinės ir rankų odos jaunystę, suminkština perdžiūvusius kulnus, alkūnes. Jis gali būti naudojamas kaip pagrindas naminei lūpų balzamui ar net natūraliam lūpų dažui.

Plaukams

Aliejaus trynimas į galvos odą 2 kartus per savaitę padės atgaivinti plaukus, normalizuoti riebalų sekreciją, palaikys plaukų augimą ir pašalins sausus pleiskanojimus, kurie gali atsirasti dėl pramoninių šampūnų ir formavimo priemonių naudojimo.

Plaukų galiukų tepimas išlaikys dažymą, apsaugos šukuojant, sulaikys drėgmę plaukų struktūroje jų neapsunkindamas. Aliejus gerai susigeria ir kartais nereikalauja išplovimo.

Kukurūzų aliejaus įdėjimas į šukavimo purškalą apsaugos nuo išsausėjimo formavimo metu ir suteiks plaukams auksinį blizgesį.

Vaizdo įrašas: geriausi aliejai plaukams ir odai Išskleisti

Naudojimas kulinarijoje

Maistui vartojamos 2 rūšys kukurūzų aliejaus: nerafinuotas, kuris yra maksimaliai naudingas organizmui ir naudojamas net gydymo tikslais, taip pat rafinuotas dezodoruotas, kuriame padidintas rūkymo slenkstis.

Kukurūzų aliejaus naudojimas kulinarijoje

Kitaip tariant, natūraliame aliejuje lieka daug organinių priemaišų, būtinų sveikatinimui, išlieka antioksidacinis ir jauninantis poveikis. Apdorotas aliejus yra optimizuotas gaminimui – jis nerūko, lengvai pasisavinamas ir nekelia grėsmės organizmui, tačiau daugelio svarbių junginių jame jau nebėra.

Natūralus kukurūzų aliejus naudojamas kulinarijoje šaltu pavidalu – pirmiausia, salotose ir užkandžiuose. Jis gali tapti pagrindu padažams, pieno ir vaisių desertams, kremams. Kukurūzų aliejuje gerai atsiskleidžia prieskoniai.

Į kepimo tešlą, taip pat kepimui aliejuje imama rafinuota sudėtis. Kulinariniu požiūriu ji yra saugi, skani ir maistinga. Tačiau toks aliejus neturi gydomojo poveikio, o vartoti jį reikia ne mažiau atsargiai nei kitus sunkius aliejus.

Su kukurūzų aliejumi gaunami skanūs desertai dėl jo subtilios struktūros ir aromato. Kepiniuose jis leidžia gaminiams gražiai paruduoti ir būti minkštiems. Kukurūzų aliejus tinkamas gruzdinimui, nes jame nėra sunkiųjų junginių ir cholesterolio.

Nėra įprasta naudoti kukurūzų ekstraktą žiemos ruošiniuose ir konservavimuose.

Kukurūzų ekstraktas gerai dera su kitais natūraliais aliejais, pavyzdžiui, kokosų ar sojų, ko negalima pasakyti apie saulėgrąžų pagrindą. Tokiu aliejumi galima padidinti kokteilių ir daržovių mišinių riebumą – skoniui priedas nebus nemalonus. Taip pat nebus „plėvelės“ pojūčio.

Ar galima kepti su kukurūzų aliejumi

Visa kukurūzų aliejaus nauda geriau atsiskleidžia, kai jis šviežias. Tačiau kepti ar dėti šiuos riebalus į kepinius taip pat galima. Jis bus sunaudojamas šiek tiek greičiau nei saulėgrąžų ar alyvuogių, nes kukurūzų ekstraktas lengvesnis. Tuo tarpu aliejaus savybės nepasikeis – jis suteiks patiekalams rusvą plutelę ir turės naudingą poveikį organizmui.

Kukurūzai nuo seno buvo viena iš pagrindinių maistinių kultūrų ant amerikiečių tautų stalo. Jau indėnų civilizacijų klestėjimo laikais iš kukurūzų gaudavo aliejinį produktą ir naudojo jį maisto apdorojimui ant ugnies bei senovės ritualuose. Pramoniniu būdu aliejus pirmą kartą buvo išgautas tik XIX amžiaus pabaigoje, tada jis tapo švarus ir laisvai prieinamas pardavimuose.

Jokios kenksmingos sudedamosios dalys terminio poveikio metu aliejus neišskiria, nerūksta ir neskleidžia nemalonaus kvapo. Todėl jį galima naudoti kepimui vaikų ir dietiniuose receptuose. Reikėtų atsižvelgti, kad kalbama apie rekomenduojamą D markės aliejų. Nerafinuotas aliejus parduodamas tamsiuose buteliuose, dažniau ne maisto prekių skyriuose įprastose parduotuvėse, o specializuotose sveiko maisto prekybos vietose.

Kukurūzų aliejus puikiai tinka daržovių kepimui, patiekalams su miltais, pavyzdžiui, bulviniams blynams ar morkų kotletams. Toks produktas mažiau įsigeria į augalinę ląstelieną, todėl sumažėja pagamintų patiekalų kaloringumas. Taip pat kukurūzų aliejumi galima pakeisti sviestą košėms, makaronams sutepti ir sriuboms pagardinti. Tuomet jie bus švelnesni ir aromatingesni.

Žala ir kontraindikacijos

Kukurūzų aliejus yra hipoalerginis produktas, retai sukeliantis netoleravimą žmonėms. Tačiau yra keletas kontraindikacijų jį vartoti maistui:

  • tulžies akmenligė;
  • trombozė ir padidėjęs kraujo krešėjimas;
  • alergija;
  • ūmios virškinimo sistemos ligų formos – tokiais atvejais būtina gydytojo konsultacija.

Svarbu nepiktnaudžiauti riebiu produktu ir prisiminti jo kaloringumą. Kitų kontraindikacijų nėra.

Kaip pasirinkti ir laikyti kukurūzų aliejų

„Sveiku“ laikomas nerafinuotas kukurūzų aliejus. Toks produktas bijo tiesioginių saulės spindulių ir vėdinimo, todėl parduodamas nedidelės talpos buteliuose iš tamsaus stiklo ar ekoplastiko.

Aliejus bet kuriuo atveju turi būti skaidrus, vienalytis, be pašalinių priemaišų. Natūralus aliejus yra auksinio atspalvio, jo intensyvumas gali priklausyti nuo kukurūzų veislės, iš kurios jis pagamintas. Toks aliejus turi malonų būdingą aromatą ir saldoką poskonį.

Rafinuotas ir deodoruotas aliejus gali būti beveik skaidrus ir visiškai neturėti skonio bei kvapo. Leidžiama jį parduoti permatomuose buteliuose.

Pakuotė turi būti sandariai užplombuota. Atidarius produktą laikoma ne ilgiau kaip mėnesį, o sandariai uždarytą – iki 1 metų, tikslus terminas nurodytas ant pakuotės. Apkartusį ar drumstą aliejų reikia utilizuoti.

Geriau jį laikyti vėsiai, pavyzdžiui, šaldytuvo durelėse arba uždaroje spintelėje.

Įdomūs faktai apie kukurūzus

Įdomūs faktai apie kukurūzus

  1. Archeologiniai tyrimai rodo, kad kukurūzai yra apie 12 000 metų senumo, o augalą pradėjo kultivuoti dar senovės indėnai. Nuo tada kukurūzai pateko į Europą ir išplito po visą pasaulį. Selekcininkai užsiėmė naudingų ir įdomių veislių išvedimu, todėl šiandien galima rasti ne tik įprastus baltus ir auksinius kukurūzus, bet ir mėlynus, raudonus bei kitų neįprastų atspalvių, tad kukurūzai atrodo labiau kaip graži puošmena nei kaip maistas.
  2. Kukurūzai naudojami ne tik maisto tikslais. Iš įvairių augalo dalių – įskaitant lapus, pluoštus ir burbuoles – gaminami klijai, popierius, panašus į gumą ir net tinkas.
  3. Produktas taip vertinamas daugelyje šalių ir yra vienas pagrindinių žemės ūkio sektoriuje, kad augalui statomi paminklai ir skulptūros. Be to, daugelį architektų ir inžinierių kukurūzų burbuolių sandara įkvėpė kurti kūrybingus projektus, kurie iš šono atrodo įspūdingai.

Kukurūzų aliejaus vartojimas yra prieinamas ir naudingas būdas palaikyti visos šeimos sveikatą, todėl verta juo paįvairinti savo mitybą. Kaip ir bet kuris produktas, auksinis ekstraktas nebus panacėja nuo visų negalavimų, bet bus puikus meniu papildymas.

«Svarbu: visa informacija svetainėje pateikiama tik informaciniais tikslais. Prieš taikydami bet kokias rekomendacijas, pasitarkite su atitinkamu specialistu. Nei redakcija, nei autoriai neatsako už jokią galimą žalą, padarytą naudojant medžiagą.»


Palikti komentarą

Riešutai

Vaisiai

Uogos